Babeczki marchewkowe
 

 

Dobry Wieczór Wszystkim! 🙂

Stworzyłam dzisiaj swój przepis na fit marchewkowe babeczki
i chciałabym się tym przepisem z Wami podzielić.
Szczerze mówiąc bałam się efektu końcowego, ale śmiało i skromnie mogę przyznać, że
były przepyszne! Niestety nikt nie zdążył skosztować, bo zjadłam je wszystkie SAMA
A wyszło ich AŻ(!) 6! 🙂
Na szczęście można je konsumować bez żadnego „ale” 🙂

Przepis podaję na 5 babeczek ale oczywiście możecie podwoić albo potroić składniki
na większą ilość 😉

Składniki:
– 2 średnie jajka
– kieliszek oliwy z oliwek
– 2,5 łyżki mąki orkiszowej
– 2.5 łyżki mąki żytniej
(niżej dodam zdjęcie tych mąk, wg mnie są najlepsze!)
– 2,5 łyżki miodu
– 1 łyżka przyprawy do piernika
– pół dużej, słodkiej marchewki
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– pół łyżeczki sody oczyszczonej
– pół łyżeczki cynamonu

Wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka.
Następnie do jajek wlewamy olej i miód – miksujemy.
W osobnej misce łączymy ze sobą suche składniki (obie mąki, przyprawę do piernika,
proszek do pieczenia, sodę i cynamon)
Całość przesiewamy przez sitko do ubitych jajek z olejem i miodem.
Wszystko łączymy mikserem na wolnych obrotach.
Na sam koniec dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę.
Babeczki pieczemy przez ok 25min w 180st.
Opcjonalnie na wierzch można położyć jogurt naturalny i marchewkę.
Podejrzewam, że super będą smakowały, jeśli wierzch posmarujecie masłem orzechowym.

Smacznego!! 😉


Ten artykul ma 4 komentarzy

  1. Werra590 Reply

    Drogie panie odchudzanie proponuje zaczac od motywacji, jak potrzebujecie cos na motywacje, wpiszcie sobie w google: odchudzanie przed i po by sasetka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *