Witajcie! 

Dzisiaj na obiad upichciłam szybkie, tanie, dietetyczne
i przede wszystkim pyyyszne warzywa z kaszą 🙂

Składniki:
# 250 g ugotowanej kaszy kuskus
# 1 marchew
# 1 papryka
# 2 ząbki czosnku
# 1 cebula
# sól
# pieprz
# zioła prowansalskie
# bazylia
# olej z oliwek do smażenia.



Wykonanie:

Gotujemy kaszę (wg przepisu na opakowaniu) {ja zalałam ją wrzącą wodą do której
wrzuciłam 2 kostki rosołowe i odstawiłam na 5 minut pod przykryciem, żeby napęczniała}
Następnie kroimy drobno cebulę i podsmażamy na oliwie z oliwek



Gdy cebulka się zarumieni, dodajemy do niej pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę


Smażymy dość długo, żeby papryka straciła swoją twardość. Po jakimś czasie
dodajemy do cebuli i papryki marchewkę (ja wcześniej wrzuciłam ją do pozostałego bulionu z kaszy
żeby była bardziej miękka)



I teraz wszystko smażymy do momentu, aż warzywa będą półtwarde.
Do warzyw dodajemy przeciśnięte dwa ząbki czosnku, doprawiamy
ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.

Następnie mieszamy to z ugotowaną kaszą i podajemy ze świeżą bazylią.
TAAADAMM 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *